Jak si užít slunce bez rizika pro zdraví kůže

Slunce může být příjemné a důležité pro náš zdravý vývoj a dobrou náladu, ale také může být nebezpečné pro naši pokožku. Proto je důležité pokožku před škodlivými účinky slunečního záření chránit. V tomto článku si povíme o tom, co je SPF, jak funguje a jak ho používat správně.

 

Co je SPF?

Zkratka SPF je odvozená od anglického výrazu Sun Protection Factor neboli faktor ochrany před sluncem. Jedná se o ochranu, která pomáhá chránit pokožku před UV zářením. UV záření může být velmi škodlivé pro pokožku a může způsobit popáleniny, poškození DNA, a dokonce zvýšit riziko rakoviny kůže. SPF ochrana před sluncem tedy pomáhá odrážet nebo absorbovat UV záření, čímž pomáhá chránit pokožku před jeho škodlivými účinky.

 

Jaký SPF produkt použít? 

Dnes na trhu najdete širou nabídku různých produktů obsahujících SPF, můžete si tedy vybrat, který vám nejvíce vyhovuje. Na tělo můžete použít opalovací krém, máslo nebo například olej. Všechny tyto produkty pokožku chrání, některé zároveň i podporují zhnědnutí.

 

Jak chránit obličej?

Na obličej je vhodnější použít pleťový krém určitý přímo na citlivější obličejovou pokožku, který už v sobě obsahuje SPF - například Cerave hydratační krém s SPF 25. Až 80% slunečního záření se k nám dostane i přes mraky. Chránit svůj obličej přípravkem s SPF byste tak měli každý den po celý rok, ať už je venku jakkoliv.

Večer nezapomeňte na krém po opalování, který pokožku vyživí, zklidní a hydratuje. 

Večer se nezapomeňte odlíčit přípravkem na bázi oleje, který SPF nejlépe smyje. Na noc se naopak produkty s SPF nedoporučují. Je vhodnější používat přímo noční krémy, které navíc obsahují pečující složky.

 

Co ukazuje hodnota ochranného faktoru? 

Hodnota SPF zjednodušeně ukazuje, jak dlouho můžete zůstat na slunci, aniž by se kůže popálila, ve srovnání s dobou, po kterou můžete zůstat na slunci bez SPF ochrany. SPF 30 tedy znamená, že můžete zůstat na slunci 30krát déle, než bez SPF ochrany, aniž by došlo k poškození kůže. Pokud byste se nap

Řekněme například, že bez použití opalovacího krému byste se spálili za 10 minut. SPF 30 tuto dobu prodlouží 30x a umožní vám zůstat na slunci 300 minut. Jedná se však o hrubý odhad, velkou roli samozřejmě hraje intenzita slunečního záření, množství opalovacího krému nebo jaký typ pokožky máte.

 

Co je to UVA a UVB? 

Bavíme-li se o slunečním záření, je potřeba rozlišovat dva typy. Většina SPF produktů chrání pouze před UVB zářením. To je typ záření, který proniká pouze do vnějších vrstev kůže, způsobuje spálení pokožky a může také zvýšit riziko vzniku rakoviny kůže. 

UVA záření naopak dokáže proniknout hlouběji, působí v místech, kde se tvoří kolagen a elastin. Může poškodit buněčnou DNA a je zodpovědné za předčasné stárnutí pleti. UVA vaší pokožce propůjčí bronzový odstín, ačkoliv jde ve skutečnosti pouze o obrannou reakci pleti na sluneční záření. 

Když vybíráte opalovací krém, ověřte si, zda chrání před oběma typy záření. Označení „broad-spectrum“ udává ochranu před UVA i UVB.

 

Jak správně používat SPF ochranu před sluncem?

Aby byla SPF ochrana před sluncem co nejúčinnější, měla by být aplikována rovnoměrně v dostatečném množství na všechny odkryté části těla. Ochranu před opalováním je vhodné nanést minimálně 15 min před tím, než jdete ven. Při delším pohybu na slunci aplikaci SPF ochrany pravidelně opakujte - ideálně každé dvě hodiny, protože ochrana časem klesá. Pokud máte sklony k pocení nebo se koupete, aplikace SPF krému se doporučuje ještě častěji.

Důležité je také dodržovat základy slunění, tzn. nosit pokrývku hlavy, dodržovat pitný režim a nevystavovat se slunci během poledne, kdy je jeho záření nejsilnější. 

 

Pigmentové skvrny

Možná jste na pokožce zpozorovali malé skvrny, které jsou trochu tmavší než váš odstín pleti. S velkou pravděpodobností se jedná o hyperpigmentaci, tedy pigmentové, stařecké nebo sluneční skvrny. Ty vznikají právě v důsledku nadměrnému vystavení slunečnímu záření bez použití SPF. Mezi další faktory, které přispívají ke vzniku pigmentových skvrn patří i věk, hormonální změny nebo užívání různých léků či poranění kůže.

Pro předcházení vzniku pigmentových skvrn a pro zesvětlení doporučujeme krém na pigmentové skvrny Depigma Derm, který má skvělé výsledky. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz