Proč jsou enzymy důležité a čím nahradit Wobenzym?

Enzymy jsou látky bílkovinné povahy, které jsou důležitou součástí všech organismů. Jsou nepostradatelnou součástí všech biochemických procesů v těle a hrají v našem životě podstatně důležitější úlohu, než si vůbec dovedeme představit. 

Bez enzymů by chemické reakce v našem těle probíhaly mnohem pomaleji nebo vůbec. Enzymy mají schopnost urychlit chemické reakce (v některých případech až milionkrát!) tím, že snižují aktivaci energii potřebnou pro danou reakci. To znamená, že enzymy umožňují, aby se reakce odehrály rychleji a při nižší teplotě než bez jejich přítomnosti. Díky enzymům může tělo účinně zpracovávat potravu, regenerovat tkáně a provádět mnoho dalších metabolických procesů. Například enzym pepsin v žaludku rozkládá bílkoviny na menší a snáze stravitelné molekuly. Podobně amyláza v slinách rozkládá škroby na cukry. Bez těchto enzymů by trávení bylo značně komplikované a neefektivní.

Enzymy také hrají roli v imunitním systému. Pomáhají rozkládat bakterie a toxiny, což je důležité při boji proti infekcím. Jejich dostatek je nutnou podmínkou dobrého fungování imunitního systému. Jestliže však máme oslabenou imunitu nebo nás ohrožuje silný zánět, je vhodné podpořit náš obranný systém podáváním obdobných enzymů zvenčí.

Existuje mnoho enzymových přípravků na trhu, které mohou podpořit zdraví a pohodu. Enzymatické doplňky stravy se používají nejčastěji k urychlení hojení úrazů nebo po operačních zákrocích, protože zmírňují bolest a otoky. Oblíbené jsou ze stejných důvodů i ve stomatologii a plastické chirurgii. Vhodné jsou však i k léčení různých zánětů (záněty dýchacích cest, gynekologické záněty, záněty močových cest a prostaty,...) a na podporu imunity.

Mezi nejznámější a nejoblíbenější přípravky na doplnění enzymů patří Wobenzym. Z důvodu celosvětového nedostatku surovin je však už od jara 2022 nedostupný. Již několikrát bylo avizováno, že Wobenzym bude opět k dostání, ale zatím se tak nestalo.

Jako náhradu můžeme doporučit doplněk stravy Walzym, který seženete u nás na e-shopu ZDE a má skvělé hodnocení. Walzym má vysokou enzymovou aktivitu, snadné dávkování, je bez obsahu chemických barviv a je vyvinut v ČR. Užívá se 1-2 kapsle 2x denně. 

V závěru připomínáme, že jakékoliv enzymové přípravky by měly být užívány pouze za konzultace se zdravotním odborníkem. Každý člověk má individuální potřeby a podmínky, a proto je vhodné poradit se s lékařem nebo farmaceutem před zahájením užívání nového přípravku.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz